Thursday 26 August 2010

Grissini z maki z pelnego przemialu






2 lyzki swiezych drozdzy ( u nas mala paczuszka suszonych)
2/3 kubka (miarka 250ml) cieplej wody
1 kubek (120g) niewybielanej maki pszennej
1 1/2 kubka maki z pp
1 kubek kaszy manny
1 lyzeczka soli
2 lyzki oliwy extra virgin
drozdze wymieszac z woda
w misce wymieszac make, 2/3 kaszy manny, sol, oliwe i dodac miksture drozdzowa
Wyrabiac ok 10 min ( maszyna tez moze oczywiscie) na gladko.
Odstawic w wysypanej maka misce do wyrosniecia ( az podwoi mase)
Po wyjeciu porzadnie ubic ( boksowac :) ) ciasto, odrywac nawalki i rolowac do grubosci olowka
obtoczyc w reszcie kaszy manny
Piec w temp 200st( wczesniej nagrzany piekarnik) ok 15 min albo do momentu gdy sie zarumienia.

O, i tyle :)
Dodam ze maka moze byc i 100% pp


No comments:

Post a Comment