Thursday 26 August 2010

Krakersy razowe z sola

bardzo stary przepis z malej wiejskiej piekarni w Gaiole (region Chianti)
Mozna je przechowywac nawet 2 tyg w szczelnym pojemniku
Swietne tez z oliwkami, serem.
Do ciasta mozna dodac ziola- tymianek, kminek rozmaryn szalwie, nasiona kopru wloskiego czy inne ulubione

2 lyzki swiezych drozdzy ( albo suszonych mala paczka)
2/3 kubka cieplej wody ( miarka j/w)
2 kubki niewybielanej maki
1 kubek maki z pp
1 lyzka soli
1/3 kubka oliwy z oliwek

drozdze wymieszac z woda
w misce mieszamy make, sol, 3 lyzki oliwy i miksture drozdzowa
wyrabiamy ciasto na gladko znowu
Formujemy kule i odkladamy pod przykrycie do wysypanej maka miski az podwoi mase
i powierzchnia popeka troche
Na oproszonej maka stolnicy wykladamy towarzystwo i walkujemy do grubosci ok 1/2 cm
Naznaczamy nozem kwadraty o boku ok 5 cm , smarujemy calosc oliwa i dodatkowo mozna oproszyc sola grubsza jakas.
My to walkujemy na wielorazowych pokrytych teflonem matach do pieczenia juz na plaskiej blasze na ktorej beda pieczone bo nie trzeba sie gimnastykowac z przekladaniem takiego placka

Do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 10 min w temp 200stC
Po wyjeciu rozdzielamy krakersy i pieczemy kolejne 5 min.

No comments:

Post a Comment